IŠIJADIČNA NEURALGIJA

Išijadična neuralgija se manifestuje jakim, oštrim bolom duž noge, kao udar struje. Uglavnom se javlja jednostrano. Između napada, duž noge je često prisutan tup bol, blag ili srednje jak, a noga je povremeno ili stalno utrnula.

Uzrok: Neuralgija nastaje kao posledica oštećenja Išijadičnog nerva. Uzroci mogu biti različiti: mehanička, biološka, termička ili hemijska oštećenja. Međutim najčešći uzročnik pravih nuralgija je diksus hernija koja nije na vreme i adekvatno lečena.

Klinička slika: Nekoliko nedelja nakon nastanka diskus hernije, osim što još uvek imaju jake tupe bolove duž noge, pacijentima počinju da se javljaju i povremeno oštri bolovi, kao strujni udar, duž noge. U početku su te nuralgije jake, ali “podnošljive”. Vremenom mogu biti toliko jake, da pacijenti imaju osećaj kratkotrajnog gubitka svesti. Zbog konstantno jakih bolova u donjem delu leđa i duž noge, koji se pojačavaju pri svakom pokretu, pacijenti su umorni, neispavani, iscrpljeni, neraspoloženi. Pojava neuralgije dodatno iscrpljuje pacijente i izaziva strah od novih napada.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i magnetne rezonance lumbosakralnog dela kičme čime se potvrđuje prisustvo diskus hernije.

Lečenje: Prvi nivo terapije usmeren je na lečenje bolova. Kombinacijom različitih analgetika i koanalgetika možemo kontrolisati bolove. Zbog jačine bolova, često je neophodno u terapiju uvesti i morfinske preparate, pa smo pojedinim pacijentima davali i do 160 mg morfina dnevno. Morfin se postepeno uvodi, povećava se doza do potpune kontrole bola. Kada je bolest u fazi izlečenja, postepeno se smanjuje doza leka do potpunog ukidanja leka (inače, ti pacijenti su sada zdravi ne piju nikakve analgetike). Drugi nivo terapije je usmerene na lečenje uzroka neuralgije, odnosno lečenja diskus hernije. U tu svrhu dajemo blokade depo preparata kortikosteroida, antiedematoznu terapiju, lekove i vitamine za ishranu pre svega velikih nerava. Za 7-10 dana stabilizujemo bolest, bolove apsolutno kontrolišemo, pacijenti dobro spavaju i dobro se osećaju. Treći nivo terapije usmeren je na dalji oporavak i ishranu oštećenih nerava, kada postepeno smanjujemo doze jakih analgetika, do potpunog isključivanja svih analgetika iz terapije.

TERAPIJA BOLA

je prva specijalistička ordinacija u Srbiji koja se bavi lečenjem svih vrsta bolova.

Pregledi: Pon-Pet 10-20h
Kućne posete: Pon-Ned 08-22h

Copyright © Terapija Bola - Sva prava zadržana.